Raadsleden verbijsterd over financieel debacle gemeente

Geschreven: donderdag 11 mei 2017 17:19

Met verbijstering hebben gemeenteraadsleden gereageerd op de verklaring van het college van B&W. Woensdagavond werd duidelijk dat er een tekort is van zo'n twaalf miljoen euro op het sociaal domein.

De gemeente voert sinds 2015 een aantal zorgtaken uit die voorheen bij het Rijk en de provincie lagen. Het tekort op dat sociaal domein was in 2016 ongeveer twaalf miljoen, zo liet het college weten. Tot woensdag werd uitgegaan van een tekort van 4,3 miljoen. De grote vraag is hoe het kan dat de prognoses er zo ver naast zaten. Volgens Ton Heerschop van de SP moet dat zo snel mogelijk worden uitgezocht. Als die analyse is gemaakt, kan worden bekeken of het mogelijk is om zaken te repareren. Op dit moment is het onduidelijk wat het miljoenentekort betekent voor de financiƫle situatie van Venlo. Pas als de analyse is gemaakt wil Heerschop het hebben over de politieke gevolgen. 'Dit is een fors probleem, ook politiek gezien. Maar als je nu al gaat zeggen dat er mensen weg moeten loop je voor de muziek uit', aldus Heerschop.

Ineke Hendrickx van GroenLinks vraagt zich af of de gemeenschappelijke portemonnee die de gemeente beheert bij dit college wel in goede handen is. Volgens Hendrickx is het de vraag wat Venlo nog kan betalen. Onder meer de ondertunneling van de Vierpaardjes zou in gevaar kunnen zijn. Vanmiddag reageren wethouder Vera Tax en Hanno Lamers en burgemeester Antoin Scholten namens het college van B&W op de ontstane situatie.